Знаменитий лікар минулого Авіцена назвав гарбуз справжньою аптекою корисних речовин. І як виявилося, недарма. Його плоди мiстять цукор, органiчнi кислоти, вiтамiни – С, Вс, РР, В6, В1, В2, мiнеральнi речовини (калiй, залiзо, мiдь, цинк, кальцiй, фосфор).
Гарбуз – не лише смачний, а й корисний овоч – у ньому багато каротину. У м’якуші міститься вітамін D, який підсилює життєздатність та прискорює ріст дітей. Особливо цінна клітковина – її легко засвоює організм. Ось чому гарбузові страви лікарі рекомендують для лікувального та профілактичного харчування. В гарбузі багато солей цинку, міді, заліза й фосфору, які позитивно впливають на кровотворення. Завдяки великому вмісту в цьому плоді пектину з організму можна вивести холестерин, а відтак запобігти атеросклерозу.
М’якуш гарбуза – і їжа, і ліки
Гарбузовий м’якуш, вживають для поліпшення функціональної діяльності кишківника, дієвий він при закрепах.
Якщо часто вживати сирий гарбуз, сік з нього, гарбузові каші та інші страви, то можна в такий спосіб поліпшити травлення, зменшити набряки. Це – чудодійний сечогінний засіб.
Наїдки з гарбуза згодяться людям з харчовою алергією, адже він має гіпоалергенні властивості. Тим, хто хворіє на гепатит, недужим із жовчнокам’яною хворобою та холециститом, хронічним колітом та ентероколітом у стадії загострення, із захворюваннями серцево-судинної системи (гіпертонія, атеросклероз з недостатністю кровообігу), з гострим і хронічним нефритом та пієлонефритом, рекомендують вживати страви з гарбуза. Допоможе він навіть вагітним, коли є нудота.
Страви з гарбуза корисні в період реабілітації після гепатиту А, бо фізіологічно активні речовини м’якуша прискорюють відновлення антитоксичних функцій печінки.
А от для лікування нирок краще вживати не м’якуш, а сік гарбуза. По півсклянки на добу (можна додати трішки яблучного) його з успіхом можна вживати при гострих і хронічних нефритах, пієлонефритах, лікує він коліти й ентероколіти.
Сік з гарбуза має також заспокійливі властивості, поліпшує сон.
Гарбузове насіння допоможе позбутися глистів
У народній медицині гарбузове насіння здавна використовували як засіб проти глистів. Внутрiшньо – очищене сире насіння гарбуза із сiро-зеленою шкiрочкою застосовують для дегельмiнтизацiї та профiлактики стьожкових глистiв та як сечогiнний засiб (дорослим – 300 г насіння, дітям до 5 років – 75 г, до 7 рокiв – 100 г, до 10 рокiв – 150 г, до 15 рокiв – 200 г). Через 4 години пiсля вживання останньої порцiї приймають проносне, а через 30 хв. обов’язково ставлять клiзму. Насінням гарбуза лікують і простатит.
Лариса ЛУКАЩУК